O nas

Home / O nas

VITKAR ZAVOD

Branko Potočan, slovenski plesalec in koreograf je ustanovil Vitkar zavod leta 1994 kot neprofitni zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih projektov.

Vitkar je bil ustanovjen z namenom produkcije projektov na področju sodobnega gledališča in plesa ter izvajanja različnih oblik usposabljanja.

Najpomembnejša dejavnost zavoda je produkcija plesno gledaliških predstav predvsem lastne skupine fizičnega teatra Fourklor ter drugih gledaliških, glasbenih, cirkuških in multimedijskih projektov. Zavod organizira in vodi različne plesne in gledališke delavnice ter delavnice sodobnega cirkusa.

Estetika fizičnega gledališča Fourklor je vse od začetkov prepoznavna po značilni gibalni podobi svojega vodje. Zanj je značilen liričen in melanholičen pristop, pa tudi svežina humorja, domiselnost in iskrivost, neposrednost fizičnosti in teatralnost, v sebi združuje obvladovanje in posluh za različne umetniške prakse, hkrati pa je izjemno odprt za sodelovanje s široko paleto soavtorjev. Plesni izraz odkriva na osnovi vzorcev, navad in običajev, ki jih vsakokrat zajema iz okolja, v katerem deluje. Potočan poseben poudarek namenja tudi raziskovanju specifičnih prostorov zunaj teatra in gib prepleta z elementi sodobnih cirkuških tehnik. Cirkus kot metafora za življenje mu predstavlja vir inspiracije, mladim plesalcem predaja tudi znanje plesa na tkanini in vrveh ter od leta 2014 vodi umetniški projekt Cirkus na mesec s kontinuiranimi nastopi, dogodki in uličnimi akcijami.

Od leta 2002 Vitkar organizira vsakoletni mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji, ki poteka v Zasavju.

Vitkar svojo produkcijo zelo uspešno predstavlja domačemu in mednarodnem občinstvu. Povezuje se tudi s producenti iz drugih držav pri skupnih projektih in skupnih akcijah.

Od leta 1994 je Vitkar produciral preko 40 predstav.

 

Kontaktirajte nas

Imate kakšno vprašanje? Pišite nam.

Start typing and press Enter to search